Vapaiden kirkkokuntien radio- ja tv-toimikunta

Toni Penttinen

Puheenjohtaja
Suomen Pelastusarmeija
puh. 040 083 6864
toni.penttinen(a)pelastusarmeija.fi

Titta Kallio

Jäsen
Suomen Metodistikirkko
puh. 050 340 9249
titta.kallio(a)gmail.com

Arto Liukko

Jäsen
Suomen Baptistikirkko
puh. 040 019 7955
arto.liukko(a)baptisti.fi

Orvo Miettinen

Sihteeri
Suomen Adventtikirkko
puh. 040 587 4478
orvo(a)adventtikirkko.fi

Taisto Salo

Jäsen
Suomen Vapaakirkko
puh. 040 075 3885
taisto.sal(a)pp.inet.fi

Petri Viinikkala

Jäsen
Helluntaiherätys
puh. 050 514 9155
petri.viinikkala(a)lahdenhelluntaisrk.fi

Toiminta

Toimikunta kokoontuu muutamia kertoja vuo­dessa keskustelemaan vapaisiin suuntiin kuuluvien kirkkokuntien ja uskonyhteisöjen osallistumisesta radio – ja televisio-ohjelmien tuottamiseen. Jokaisella yhteisöllä on vuosittain radiossa yhdestä kahteen jumalanpalvelusta ja noin 10 aamu- tai ilta­hartautta. Televisiossa on viime vuosina jokaisella yhteisöllä ollut yksi jumalanpalvelus. Toimikunnan jäsenyhteisöjen toimittajia on myös osallistunut Pisara-ohjelman tekoon.

Kirkkokunnat ja yhteisöt valitsevat itse edus­tajansa toimikuntaan. Toimikunnan puheen­johtajuus kiertää toimikunnan jäsenten kesken 2 vuoden jaksoissa. Puheenjohtaja hoitaa yhteyksiä yhteisöjen edustajien ja Kirkon tiedotuskeskuksen kanssa.

Yleisradiossa toimii hartausohjelmien valvontaelin, jonka jäseneksi Vapaiden kirkkokuntien radio- ja tv-toimikunnan pu­heenjohtaja siirtyy puheenjohtajakautensa jälkeen. Tähän valvontaelimeen kuuluu Yleisradion edustajien lisäksi edustajat myös luteri­laisesta, ortodoksisesta ja katolisesta kirkosta. Toimielin vahvistaa kirkkokuntien hartaus­ohjelmien esiintyjät sekä lähetys­päivämäärät, ja käy tarpeen vaatiessa periaatteellisia keskusteluja.

Historiaa

Vapaiden kristittyjen toimittama hartaus radioitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1939. Ensimmäinen radioitu jumalanpalvelus toimitettiin vuonna 1945, jolloin myös Vapaiden kristittyjen radiotoimikunta perustettiin. Televisiolähetysten alettua toimikunnan nimi muutettiin Vapaiden kristittyjen radio- ja televisiotoimikunnaksi. Vuonna 2004 nimi muutettiin Vapaiden kirkkokuntien radio- ja tv-toimikunnaksi.

Nykyisinä jäsenyhteisöinä toimikunnassa ovat Suomen Adventtikirkko, Suomen Baptistikirkko, Suomen Helluntaiherätys, Suomen Metodistikirkko, Pelastusarmeija ja Suomen Vapaakirkko. Toimikunta on täysin itsenäinen toimielin suhteessa Suomen vapaakristilliseen neuvostoon.